Vanaf 1 januari 2025 is er een belangrijke wijziging met betrekking tot de BPM (Belasting van Personenauto’s en Motorrijwielen) in Nederland. Deze wijziging is onderdeel van de inspanningen van de overheid om de uitstoot van broeikasgassen verder te verminderen en de transitie naar duurzaam vervoer te stimuleren.

 

Wat verandert er?

De BPM wordt vanaf 2025 gebaseerd op de CO2-uitstoot van voertuigen, met strengere regels voor auto’s met een hoge uitstoot. Dit betekent dat voertuigen met een lage of geen CO2-uitstoot (zoals volledig elektrische auto’s) kunnen profiteren van lagere BPM-tarieven. Voertuigen met een hoge uitstoot krijgen te maken met een verhoging van de BPM.

Waarom deze wijziging?

De aanpassing van de BPM is bedoeld om het gebruik van schonere, duurzamere voertuigen te stimuleren. Daarmee wordt er ook bijgedragen aan de klimaatdoelstellingen van Nederland. Het doel is om de uitstoot van schadelijke stoffen te verminderen en de luchtkwaliteit te verbeteren.

Wat betekent dit voor u?

Als u van plan bent een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen, kan deze wijziging invloed hebben op de kosten. We raden u aan om bij de keuze van uw voertuig rekening te houden met de toekomstige BPM-tarieven. U kunt de BPM verhoging voorkomen door dit jaar nog een nieuwe bedrijfswagen aan te schaffen en te registreren. Vooral als u overweegt een voertuig met een hogere uitstoot aan te schaffen, is het verstandig om de financiƫle impact te overwegen.

Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid. Wilt u liever persoonlijk contact en advies? Onze adviseurs staan klaar om u te helpen bij het maken van een weloverwogen keuze en kunnen u meer informatie geven over hoe deze verandering van invloed kan zijn op uw specifieke situatie.